De voortdurende discussie tussen zoekmachineoptimalisaties en websiteontwerpers is altijd geconcentreerd rond één simpele vraag: wie dient het grotere Website laten maken doel? De zoekmachineoptimalisatie zal beargumenteren: wat heb je aan mooie, zoekmachinevriendelijke ontwerpartikelen die flash-enabled zijn en grafisch zware websites als niemand ze ooit zal vinden en waarderen. De website-ontwerper zal hierop antwoorden: wat heb je aan websites die in staat zijn om 1.000 nieuwe bezoekers per week te trekken als niet één bezoeker lang genoeg blijft hangen om te converteren. Feit is dat de zoekmachine-optimalisatie en de website-ontwerper allebei gelijk hebben en beide even belangrijk zijn in het website Website maken kosten ontwikkelingsproces.

Het proces is eenvoudig. Wanneer een internetzoeker een trefwoord of sleutelzin in Google, Yahoo! of een andere zoekmachine invoert, eisen ze dat de zoekmachine hen adequate en relevante resultaten oplevert. Diezelfde internetzoeker verwacht bij het betreden van een website bepaalde kenmerken van de website, zoals een ontwerp en lay-out die de producten of diensten die hij aanbiedt het beste weergeeft, een gebruiksvriendelijke en begrijpelijke navigatie en een volledig functionele website. Er mag niets minder verwacht worden. Dus als beide even belangrijk zijn, waar blijven we dan… met iets dat ik graag ‘Search Engine Friendly Design’ noem.

Een zoekmachinevriendelijk ontwerp is niets meer dan een uitgebalanceerde combinatie van zowel zoekmachineoptimalisatie als professioneel websiteontwerp. Daarnaast moet een zoekmachinevriendelijke website ook afgestemd zijn op de gemiddelde bezoeker. Het is heel belangrijk dat elke pagina van de website wordt ontworpen en geschreven met het beste belang van de bezoeker in gedachten. Laten we eerlijk zijn: als u de gemiddelde gebruiker van uw website niet aanspreekt, zijn alle inspanningen, inclusief ontwerp en promotie, verloren.

Een slimme ontwerper, iemand die weet waar zoekmachines naar op zoek zijn, kan websites ontwerpen zonder dat dit ten koste gaat van het uiterlijk en de bruikbaarheid. Hier zijn een paar voorbeelden van hoe:

Tekst versus afbeeldingen – Binnen de zoekmachinemarketinggemeenschap is het algemeen bekend dat zoekmachines blind zijn voor lay-out en afbeeldingen. Vaak zullen website-ontwerpers, die creatieve elementen aan hun website proberen toe te voegen, grote grafische afbeeldingen en flash-bestanden implementeren, zich niet realiserend dat hun acties feitelijk de promotie van de website kunnen belemmeren.

Aangezien zoekmachines hoogstwaarschijnlijk de belangrijkste bron van websiteverkeer zullen zijn, raad ik u ten zeerste aan om een zoekmachinemarketingconsulent toe te voegen aan uw ontwikkelingsteam, vooral tijdens de beginfase van het ontwerp van uw website. Zoals een goede zoekmachinemarketingconsultant al weet, is het erg belangrijk om een website te ontwikkelen en te onderhouden die veel inhoud bevat, verrijkt met relevante trefwoorden.

Navigatiemenu’s – Website-navigatieschema’s, zoals JavaScript-vervolgkeuzemenu’s of Flash-banners, kunnen echt helpen bij het creëren van een uniek en visueel aantrekkelijk website-ontwerp dat ervoor zorgt dat deze opvalt tussen alle andere websites. Helaas maken deze zelfde creatieve elementen het ook extreem moeilijk, en in sommige gevallen zelfs onmogelijk, voor zoekmachines om de website goed te crawlen, waardoor de zichtbaarheid van de website door zoekmachines wordt beperkt.

Er zijn natuurlijk oplossingen hiervoor die zowel de website-ontwerper als de zoekmachine-optimalisatie zullen sussen. Als suggestie kunt u overwegen om standaard rollovers en/of CSS-opmaak te gebruiken om een grafisch aantrekkelijk navigatiemenu te ontwikkelen. In tegenstelling tot de meeste JavaScript-menu’s zullen noch standaard rollovers, noch CSS de links van uw website “verbergen”, waardoor zoekmachines de pagina’s van uw website vrij kunnen crawlen en indexeren.

Als een JavaScript-navigatiemenu echt nodig is om het gewenste uiterlijk van uw website te bereiken, overweeg dan om op tekst gebaseerde links elders op de pagina’s van uw website toe te voegen, zoals onderaan. Bottom-navigatieschema’s bestaande uit op tekst gebaseerde links worden tegenwoordig heel gebruikelijk, omdat ze de bezoekers van uw website en zoekmachines uiteindelijk een andere bron voor navigatie bieden. Een andere suggestie zou zijn om een sitemap te ontwikkelen en toegang te verlenen tot alle pagina’s van uw website.

Flash versus HTML – Flash is een pijnpunt voor alle SEO-consultants… maar dat hoeft niet zo te zijn. Het is mogelijk om Flash met HTML te combineren om een zoekmachinevriendelijke website te creëren die toch een rijke media-ervaring mogelijk maakt.