Ongeveer twee jaar geleden investeerde ‘s werelds nummer één miljardair en waarde-investeerder Warren Buffet in een Chinees Apk keuring Delft bedrijf dat batterijen, elektronica, auto’s en zonne-apparatuur maakt. Hij kocht een belang van 10% in het bedrijf, wat hem ongeveer $ 232 miljoen kostte. Maar vandaag wordt het gewaardeerd op bijna $ 2 miljard.

Dus waarom deed Buffet wat hij deed? Buffet en zijn zakenpartners zijn van mening dat zowel “de auto- als de energie-industrie aan de vooravond van een grote transformatie staan”. Ze zien de veelbelovende mooie toekomst die elektrische auto’s brengen. En daarmee speelt China een grote rol bij de productie van elektrische voertuigen op zonne-energie of EV’s.

Dit zijn de top 10 fabrikanten van elektrische auto’s in China:

10 China Peace Group Co., Ltd.

Dit elektrische autobedrijf richt zich op het ontwerp, de productie en de marketing van elektrisch aangedreven fietsen, motorfietsen, scooters, crossmotoren, ATV’s, karts, RC CARS en generatoren.

9 Jiangxi Hongdu Voyage Industry Group Changzhou Hongdu E-Bicycle Co., Ltd.

De Jiangxi Hongdu Voyage Industry werd in 2001 opgericht als een onderneming onder de Jiangxi Hongdu Aviation Group en Changzhou Yucheng Ele. Co., Ltd.

8 BYD Auto

BYD Auto, gevestigd in Shenzhen, in de provincie Guangdong, werd in 2003 opgericht als onderdeel van BYD Company Limited, dat werd opgericht in 1995. Deze autofabrikant staat bekend als de maker van 65% van de nikkel-cadmiumbatterijen ter wereld en 30% van de ‘s werelds lithium-ionbatterijen voor mobiele telefoons. Het is ook dit bedrijf waarin Warren Buffet in 2008 investeerde.

7 Wuxi Celimo Vehicle Manufacturing Co.Ltd.

Deze fabrikant van elektrische auto’s, die bekend staat als de grootste motorfietsfabrikant van China, kan elk jaar 300.000 motorfietsen en 500.000 e-bikes produceren. Evenzo produceert Wuxi Celimo Vehicle Manufacturing Co., Ltd. ook EV’s.

6 Liuzhou Wuling Motors Co., Ltd.

Liuzhou Wuling Motors Co. Ltd. is een staatsbedrijf. Het werd opgericht in 1996. Tegenwoordig is het een van de 500 grootste machinebedrijven in China. Het bedrijf is gemachtigd om te opereren onder de regering van de autonome regio Guangxi Zhuang.

5 Interchina Industry Group Co., Ltd

Sinds 1999 produceert deze autofabrikant zowel e-scooters, e-driewielers als e-auto’s. Meer nog, Interchina Industry Group investeert ook in bepaalde fabrieken in Zhejiang, Jiangsu en Hebei. Het hoofdkantoor van het bedrijf bevindt zich in Jiangsu en heeft een exportkantoor in Shanghai.