Opnieuw zien we dat buizenversterkers aan populariteit winnen. In feite worden ze beschouwd als high-end mosfets audioapparatuur. In de jaren zestig werd het gebruik van de buizenversterkers bijna verlaten. Ze werden vervangen door lichtere maar veel krachtigere transistorversterkers. Vandaag zijn ze weer op de markt.

In het verleden waren buizenversterkers de favoriete keuze van de meeste audiofielen, opnametechnici en muzikanten over de hele wereld. In dit artikel gaan we het hebben over hoe deze klassieke apparaten een nieuwe trend worden in het hier en nu. Lees verder om meer te weten.

De huidige transistors kunnen rechtstreeks worden aangesloten op krachtige luidsprekers. Bij een buizenversterker is dit echter niet het geval. Je kunt een buizenversterker niet rechtstreeks op een luidspreker aansluiten. Om de verbinding tot stand te brengen, hebt u ook een uitgangstransformator nodig. Daarom zitten deze transistors in bijna alle soorten buizen.

Het probleem met de transformatoren is dat ze bijdragen aan het gewicht en de grootte van het apparaat. Dat is de reden waarom je geen op buizen gebaseerde mP3-spelers op de markt kunt vinden. Aan de andere kant is het voordeel van het systeem dat de versterkers ongeacht het type speakers hun hoogste vermogen kunnen leveren. Dit is het grootste voordeel van het hebben van meerdere soorten aansluitingen voor compatibiliteit met luidsprekers van verschillende typen.

Hoewel u met de buizenversterker geen hoog vermogen kunt krijgen, zal de uitgangstransformator krachtig genoeg zijn om aan uw stroombehoeften te voldoen. Je speakers krijgen dus het benodigde vermogen van de versterker. We weten dat luidsprekers een van de belangrijkste onderdelen van een geluidssysteem zijn. Het enige wat u hoeft te doen is kiezen voor de juiste aansluiting. De luidsprekerimpedantiewaarden zijn afgedrukt in de buurt van de aansluitklem op het apparaat. De impedantiewaarde is 2 ohm, 4 ohm, 8 ohm of 16 ohm.

De transistorgebaseerde versterkers van vandaag hebben toen nog geen transformatoren. Bij buizenversterkers daarentegen zijn transformatoren de belangrijkste componenten. Buizen en transformatoren maken het ontwerp trouwens creatiever. Transformatoren laten het apparaat er zelfs een stuk krachtiger uitzien.